Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Trending-news
     CNA   Ακόμη ένας θάνατος και 32 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κύπρο     CNA   Έφτασε στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα με ιατρικές προμήθειες από την Κίνα     CNA   Εγκυμονούσα θετική στον κορωνοϊό από την Πάφο γέννησε στο Μακάρειο Νοσοκομείο     CNA   -Σπουδαίος υπερασπιστής της ελευθερίας ο Μανώλης Γλέζος, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης     CNA   
Εκπομπή για την Ομογένεια
ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/03/2020 07:25 
Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ετών και δεκαέξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο
----------------------
 
Οι θάνατοι ανήλθαν στους επτά, εκ των οποίων μία γυναίκα και έξι άντρες.
 
Με βάση και τα σημερινά κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 230, περιλαμβανομένων των πέντε κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις.
 
Τα 130 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας.
 
Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι «τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 16 από το σύνολο 400 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 
Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας
 -------------------
Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms, χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65, αύξηση της ποινής για παράβαση των μέτρων σε €300, απαγόρευση συνάξεων σε οικίες εκτός από όσους διαμένουν σε αυτά, καθώς και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από 21:00 μέχρι τις 06:00 πέραν από τους εργαζόμενους που κατέχουν το ειδικό έντυπο, είναι μερικά από τα νέα πιο αυστηρά μέτρα για σκοπούς καταπολέμησης του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και τα οποία θα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 0600.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στα κριτήρια που θα ισχύουν για να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα ατόμων τα οποία θα περιληφθούν σε νέο διάταγμα που θα εκδώσει, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο αναλωσίμων που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ότι η Επιτροπή Φαρμάκων σε έκτακτη συνεδρία της εξέτασε τις κατευθυντήριες οδηγίες που ετοιμάστηκαν από την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει.

Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός Υγείας στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ευχαριστώντας τους και διαβεβαιώνοντας τους ότι «θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους».
 
Το Σάββατο στην Κύπρο φορτίο αναλωσίμων που παραγγέλθηκαν από την Κίνα
----------------
 
O Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ότι μεγάλο φορτίο αναλωσίμων που έχει παραγγείλει η Κυβέρνηση από την Κίνα θα φτάσει στην Κύπρο το Σάββατο.

Σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διαβεβαιώνοντας τους ότι ως Υπουργός Υγείας «θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους».
 
Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε και πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας των πολιτών, ο Κωσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα της επάρκειας σε ατομικό εξοπλισμό και άλλων αναλωσίμων ειδών για τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, θέλω με υπεύθυνο τρόπο να ξεκαθαρίσω ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε επαρκείς ποσότητες που μας καλύπτουν για τις επόμενες μέρες».
 
Στελεχώθηκε η κλινική υπόπτων περιστατικών του ΓΝ Πάφου
----------------------
 
Στελεχώθηκε η κλινική υπόπτων περιστατικών με νοσηλευτές και με ιατρούς και έχει τεθεί υπό λειτουργία από χτες, σύμφωνα με τον Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη που ανέλαβε την προσωρινή διοίκηση του ΓΝ  Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ. Μουτήρης ανέφερε πως στην κλινική θα εργάζονται εκ περιτροπής στη βάση προγράμματος , παθολόγοι, πνευμονολόγοι και καρδιολόγοι, ίσως και χειρούργοι αν παραστεί ανάγκη.

Πρόσθεσε πως η κλινική θα μπορεί να νοσηλεύσει μέχρι και 10 περιστατικά με δυνατότητα επέκτασης εάν χρειαστεί. Η κλινική  υπόπτων περιστατικών κορωνοϊού  θα στελεχώνεται από τρεις με τέσσερις  ιατρούς του κρατικού νοσηλευτηρίου της πόλης και  από 23 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Επιπρόσθετα σημείωσε, θα υπάρχει ένας βοηθός,  μία καθαρίστρια και ένας  κλητήρας οι οποίοι θα είναι αποκλειστικά για τον νέο θάλαμο και δεν θα κινούνται σε άλλες περιοχές του Νοσοκομείου. 

Σημείωσε πως  με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε χτες η εκπαίδευση των ιατρών και των νοσηλευτών που θα στελεχώσουν τον θάλαμο  υπόπτων περιστατικών κορωνοϊού στο ΓΝ Πάφου.

Eξιτήριο για τον πνευμονολόγο του ΓΝ Πάφου που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό
---------------

Εξιτήριο πήρες χτες ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής  Κλινικής του ΓΝ Πάφου ο οποίος είχε εντοπιστεί θετικός στον κορωνοϊό.

Ο πνευμονολόγος σε ανάρτηση του στα μέσα δικτύωσης αναφέρεται στις 11 δύσκολες μέρες που βίωσε τόσο ο ίδιος όσο και οι δικοί του άνθρωποι και πως χτες πήρε εξιτήριο και επιστρέφει στο σπίτι του. 

Ο ιατρός ευχαρίστησε όλους τους συνανθρώπους του για τις ευχές που του στείλανε αλλά και για την στήριξη τους , σημειώνοντας πως τώρα αναμένει να δυναμώσει για να επιστρέψει εκεί που ανήκει.


 
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού εντάσσεται η ψυχιατρική πτέρυγα του ΓΝ Λεμεσού
--------------
Στην ψυχιατρική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού αναμένεται να μεταφέρονται  ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του 5ου ορόφου, που σύμφωνα με τον αριθμό των περιστατικών, έφτασε στα όρια του.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΚΥπΥ, η ψυχιατρική πτέρυγα προετοιμάζεται να λειτουργήσει ως θάλαμος Βραχείας Θεραπείας για ύποπτα περιστατικά, καθώς και οι 24 κλίνες του 5ου ορόφου φιλοξενούν επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά.
 
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 13:00, στον 5ο όροφο του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού νοσηλεύονταν 16 ύποπτα περιστατικά και 8 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία το ένα αναμένεται να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.  Από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα τρία είναι διασωληνωμένα με την κατάσταση των ασθενών να κρίνεται ως κρίσιμη αλλά σταθερή.
 
 
 
Αναστολή εργασιών από σήμερα σε εργοτάξια με πέραν των τριών ατόμων
-----------------

Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων και του τελευταίου Διατάγματος του Υπουργού Υγείας αναστέλλονται οι εργασίες σε εργοτάξια στα οποία υπάρχει ταυτόχρονη συμμετοχή πέραν των 3 ατόμων από τις 6:00 π.μ της 31ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06:00 π.μ της 13ης  Απριλίου 2020 .
 
Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται οποιαδήποτε εκ των προτέρων έγκριση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για εργοτάξια μέχρι και ταυτόχρονη συμμετοχή τριών ατόμων,
 
Εξαιρέσεις  για λειτουργία εργοταξίου πέραν των τριών ατόμων θα δίνονται μόνο σε έργα δημόσιας ωφελείας, και σε αιτήματα που αφορούν επείγουσας φύσεως εργασίες σε θέματα ασφάλειας και επικινδυνότητας, προσθέτει το Υπουργείο Μεταφορών.
 

Οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου στις ΗΠΑ βοηθούν τους «εγκλωβισμένους»
---------------------
 
Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ο πρέσβης της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Μάριος Λυσιώτης,  ανέφερε ότι τόσο η Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όσο και το Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, εργάζονται για να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε άτομα που δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο κι όπως διαβεβαίωσε στο πρόσφατο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μόλις  συνθήκες το επιτρέψουν θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό τους.
«Εργαζόμαστςε για να τους κρατούμε ενήμερους και να προσφέρουμε βοήθεια σ’ ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν», είπε.
Ο Κύπριος πρέσβης ανέφερε ότι υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσει και η κυπριακή παροικία.

«Είναι  ζήτημα αλληλεγγύης. Δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί σε έκταση, όμως υπάρχουν άτομα που θα πρέπει εγκαταλείψουν τις φοιτητές εστίες, οι οποίες κλείνουν και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να βρουν στέγη. Τα μηνύματα αλληλεγγύης που έχουν λάβει από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την κυπριακή παροικία είναι ενθαρρυντικά».
 
Ο κ. Λυσιώτης είπε ότι η κυπριακή πρεσβεία έχει λίγο προσωπικό και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Αλαμπάμα και το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μέχρι το Γουαϊόμινγκ.
 
«Έχω την πεποίθηση πως αν κινητοποιηθεί η διασπορά θα μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα αυτά στις δύσκολες ώρες», πρόσθεσε.
 
Σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στην ομογενειακή εφημερίδα Greek News, o γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαλντέ, ανέφερε ότι το Γενικό Προξενείο φρόντισε για την παραχώρηση πιστοποιητικών σε 12 Κυπρίους που ήταν στη Νέα Υόρκη για λόγους τουριστικούς, ή υγείας, ή εργασίας και ήδη ταξίδεψαν στην Κύπρο.
 
Παράλληλα το Προξενείο έχει ετοιμάσει επικαιροποιημένο κατάλογο, με περισσότερα από 20 άτομα, που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες και έχουν εγκλωβιστεί στη Νέα Υόρκη.

Συνέρχεται εκ νέου την Τρίτη η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να συζητήσει τις κυβερνητικές εγγυήσεις
------------------------
 
Συνέρχεται το απόγευμα της Τρίτης η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίων και για να συζητήσει το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες.
 
Στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις περιλήφθηκε διάταξη για ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών από τον Υπουργό Οικονομικών για τα διατάγματα που εκδίδει.
 
Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, όπως και οι προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής, στις 17.00
 
Την Πέμπτη το πρωί θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις.
 

 
Το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει για καταβολή Συντάξεων και Επιδομάτων Απριλίου
----------------------
 
Τη διαβεβαίωση ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή όλων των συντάξεων και επιδομάτων Απριλίου 2020, εκφράζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι θα είναι διαθέσιμα μέσω εμβασμάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακόλουθα:

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στις 9.4.2020
Επίδομα Τέκνου και Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας
-------------------------
(α)  Μηνιαία επιδόματα στους δικαιούχους της αυτόματης πληρωμής στις 9.4.2020
(β)  Ετήσια επιδόματα για όλους όσους έχουν υποβάλει αίτηση για το 2019 στις 14.4.2020
 
Τη μη καταβολή αυξημένης εισφοράς στο ΓεΣΥ για περίοδο τριών μηνών, ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ
-----------------
 
Τη μη καταβολή της αυξημένης εισφοράς στο ΓεΣΥ για περίοδο τριών μηνών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπρόσωπων στις 27/3/2020 του Προγράμματος Δημοσιονομικής Στήριξης στα πλαίσια της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, τα ποσοστά εισφορών στο ΓεΣΥ για την περίοδο 1/3/2020 -31/3/2020 διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, πρόσωπο που κατέχει ή ασκεί οποιοδήποτε αξίωμα και εισοδηματίες στο 2,65%, αυτοτελώς εργαζόμενοι στο 4%, εργοδότες και η Δημοκρατία ή κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την καταβολή σε αξιωματούχο των προβλεπόμενων από τον διορισμό ή την εκλογή του αποδοχών στο 2,90% και Πάγιο Ταμείο (Κράτος) στο 4,70%.
 
 
Νομοσχέδια για τον χώρο έκτισης ποινής και εισήγηση για επέκταση προεδρικής χάρης από τον Υπ. Δικαιοσύνης
------------
 
Νομοσχέδιο για την τροποποίηση της έκτισης ποινής υπό επιτήρηση και νομοσχέδιο για την ανοικτή φυλακή, θα καταθέσει στην έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, με ταυτόχρονη εισήγηση για διεύρυνση των κατηγοριών των κρατουμένων που δικαιούνται προεδρική χάρη.
 
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέδρευσε σήμερα σύσκεψης την οποία συγκάλεσε, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών με αντικείμενο συζήτησης  τα θέματα που άπτονται της άμεσης αναγκαιότητας αποφόρτισης του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές ιδίως λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης στη σύσκεψη αποφασίστηκε η υποβολή εισήγησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για εξέταση από τον Γενικό Εισαγγελέα της πιθανότητας απονομής Προεδρικής χάριτος σε επιπρόσθετες κατηγορίες κρατουμένων, πάντα με εξαίρεση των αδικημάτων για τα οποία πάγια δεν δίδεται Προεδρική χάρη.
 
Συνολικά 38 επιβάτες και χίλιες ιατρικές στολές μεταφέρθηκαν μέσω Αθήνας στην Κύπρο
---------------------
Συνολικά 38 επιβάτες και χίλιες στολές για γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες εξασφαλίστηκαν από την Κίνα, μετέφερε από την Αθήνα, στην Κύπρο, αεροσκάφος της Cyprus Airways.
 
Το αεροσκάφος, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο μετά τις 8 απόψε, μετέφερε 5μελές πλήρωμα και 38 Κύπριους, οι οποίοι είχαν μεταβεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για ιατρικούς λόγους και εγκλωβίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Στο σπίτι τους, όπου θα παραμείνουν για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό, μεταφέρθηκαν ορισμένοι από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα (π.χ. είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις).
 
Οι υπόλοιποι επιβάτες θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε συγκεκριμένους χώρους που επιλέγηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα τεθούν σε περιορισμό για 14 μέρες.
 
Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για διάθεση φαρμάκων που προτείνει η επιστημονική επιτροπή
---------------
Την απόφαση της Επιτροπής Φαρμάκων να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων φαρμάκων που προτείνει η συμβουλευτική επιτροπή των επιστημόνων για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των φαρμάκων ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι «στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Ενημέρωσε ωστόσο ότι «για το θέμα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα, η Επιτροπή Φαρμάκων, που είναι το αρμόδιο θεσμικό σώμα για την έγκριση πρωτοκόλλων φαρμάκων αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει η συμβουλευτική επιτροπή των επιστημόνων για τον κορωνοϊό».
 
Αγώνας δρόμου από ομάδα επιστημόνων Πανεπιστημίου Κύπρου για διαχείριση δεδομένων του κορωνοϊού
--------------------------
Νυχθημερόν εργάζονται από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στην Κύπρου, επιστήμονες από το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομια "ΚΟΙΟΣ" του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης της Πληροφορίας και Λήψης αποφάσεων για τον COVID-19.
 
Από τη πρώτη στιγμή το ΚΟΙΟΣ πήρε στρατηγική απόφαση να διαθέσει ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού του, για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στη διαχείριση της κρίσης.
 
Η επιστημονική ομάδα του ΚΟΙΟΣ, που αποτελείται από καθηγητές και ερευνητές, φαίνεται να πέτυχε έναν μικρό άθλο ξεκινώντας δουλειά από τις 12 Μαρτίου, αρχικά για το τηλεφωνικό κέντρο 1420 της υπηρεσίας ασθενοφόρων. Τα άτομα που αποτελούν την ομάδα εργάζονται αφιλοκερδώς εδώ και τρεις εβδομάδες, με πολλές ώρες εργασίας, λίγο ύπνο και προσωπικές θυσίες στο πλάι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να αντιμετωπίσει με την κατάλληλη τεχνολογία αυτή την έκτακτη κατάσταση.
 
Στοιχεία κυβερνητικού τραπεζικού λογαριασμού για κατάθεση δωρεών λόγω του COVID-19
-----------------
Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας παραθέτει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού της Κυβέρνησης, στον οποίο μπορούν να κατατίθενται οι οποιεσδήποτε εισφορές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτό γίνεται «λόγω της ευγενούς αίτησης πολλών συμπατριωτών μας για συνεισφορά χρημάτων για αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν λόγω της έκτακτης ανάγκης που περιήλθε η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».
 

Γενικός Κυβερνητικός Λογαριασμός
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Αριθμός Λογαριασμού: 6001010
IBAN: CY16 0010 0001 0000 0000 0600 1010
Swift (BIC) Code: CBCYCY2N
 
 
Ανακοινώθηκε Υπηρεσία Ψυχολογικής Τηλεφροντίδας με προτεραιότητα τους προβληθέντες από τον κορωνοϊό
-----------------
Το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και η Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ ανακοίνωσαν την έναρξη της λειτουργία της Υπηρεσίας Ψυχολογικής Τηλεφροντίδας, την οποία στελεχώνουν οι Κλινικοί Ψυχολόγοι του Τμήματος Ειδικής Ψυχολογίας, που θα λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα, για στήριξη πρωτίστως ατόμων με ψυχολογκές ανάγκες που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
 
Η Υπηρεσία Ψυχολογικής Τηλεφροντίδας θα καλύψει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες πασχόντων από τον COVID-19, οι οποίοι έχουν βεβαρυμένο ιστορικό ψυχικής υγείας με σκοπό την τακτική επαναξιολόγηση της ψυχικής τους κατάστασης, την πρόληψη και τον έγκαιρο χειρισμό πιθανών υποτροπών σε ψυχοπαθολογία, και τη στήριξη και την καθοδήγηση γύρω από άλλα ψυχολογικά ζητήματα που τυχόν ανακύπτουν.
 
Προστίθεται ότι η Υπηρεσία Ψυχολογικής Τηλεφροντίδας θα καλύψει και τις ψυχολογικές ανάγκες των συγγενών των πασχόντων από τον COVID-19, καθώς και άλλων ευάλωτων ψυχικά ατόμων από τον γενικό πληθυσμό.
 
Δύο ακόμα τηλεφωνικές γραμμές από το ΥΠΕΣ για ενημέρωση πολιτών για περιοριστικά μέτρα
-------------------------
 
Στη διάθεση του κοινού άλλες δυο πρόσθετες τηλεφωνικές γραμμές για όλα όσα θα ήθελαν οι πολίτες να ρωτήσουν σχετικά με τα μέτρα περιορισμού στη μετακίνηση, έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών οι τέσσερις πλέον γραμμές επικοινωνίας είναι οι ακόλουθες:
22421600
22495666
22495671
22421745
 
Αυξήθηκε ο αριθμός μαθητών και φοιτητών το 2016/2017, στο 6,1% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες
---------------

Αύξηση 1,8%, σε σχέση με το σχολικό έτος 2016/2017, παρουσίασε το σχολικό έτος 2017/2018 ο συνολικός αριθμός των μαθητών και φοιτητών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για το 2017 αναλογούσαν στο 16,6% του κρατικού προϋπολογισμού και στο 6,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
 
Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2017/2018, που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι δημόσιες δαπάνες για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, το οικονομικό έτος 2017, ανέρχονταν στα €1.227,6 εκ., ενώ η τρέχουσα δαπάνη κατά μαθητή, για τη δημόσια εκπαίδευση, κατά το 2017, ήταν €5.025 για την Προδημοτική, €6.137 για τη Δημοτική, €10.093 για τη Μέση Γενική, €12.828 για τη Μέση Τεχνική και €10.328 για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Εξάλλου, για το σχολικό έτος 2017/2018, ο συνολικός αριθμός των μαθητών και φοιτητών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, ανήλθε στις 191.787 και σημείωσε αύξηση (1,8%), σε σχέση με το σχολικό έτος 2016/2017 όπου ο συνολικός αριθμός των μαθητών και φοιτητών ήταν 188.311.


Ετήσια αύξηση 2,9% το 4ο τρίμηνο στις μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων
----------------

Ετήσια αύξηση της τάξης του 2,9% στις μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, τη Δευτέρα.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε επίσης αύξηση της τάξης του 0,8%.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, εκτιμώνται στα €2.269 σε σύγκριση με €2.205 το τέταρτο τρίμηνο του 2018, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 2,9%», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας.Μείωση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής 1,4% τον Ιανουάριο
------------

Μείωση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής 1,4% τον ΙανουάριοΜε μικρή πτώση έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο
--------------

Με μικρή πτώση έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 47,74 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης FTSE/CySE κατέγραψε πτώση 0,18%, κλείνοντας στις 28,44 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα €177.505.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη σημείωσαν η Κύρια Αγορά σε ποσοστό 0,26% και οι Επενδυτικές Εταιρείες κατά 2,40%. Πτώση παρουσίασαν η Εναλλακτική Αγορά σε ποσοστό 1,29% και τα Ξενοδοχεία σε ποσοστό 1,54%.
 
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Ελληνικής Τράπεζας με €112.869  (πτώση 1% - τιμή κλεισίματος €0,594).

Ακολούθησαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου με €15.600 (άνοδος 0,30% - τιμή κλεισίματος €0,68), της Logicom με €11.335 (χωρίς μεταβολή - τιμή κλεισίματος €0,95), της Δήμητρα Επενδυτική με €11.283 (άνοδος 2,59% - τιμή κλεισίματος €0,396), και της Πετρολίνα με €11.013 (πτώση 4,55% – τιμή κλεισίματος €0,735).
 
Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 5 κινήθηκαν ανοδικά, 9 πτωτικά και 1 παρέμεινε αμετάβλητη. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στις 109.

Την αναστολή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου μέχρι 13 Απριλίου ανακοίνωσε η ΚΟΠ
----------------------
 
Την παράταση της αναστολής των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου Α’, Β’, Γ’ Κατηγορίας και Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ, καθώς και των Πρωταθλημάτων Γυναικών, Futsal Ανδρών και U19 A’ Κατηγορίας, μέχρι τις 13 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ.
 
Η απόφαση λήφθηκε, όπως ήταν φυσικό, καθώς μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση για απαγόρευση των μετακινήσεων, εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως αυτές προβλέπονται από το διάταγμα που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. 

Η ΚΟΠ στις 13 Μαρτίου, είχε ανακοινώσει την αναστολή όλων των διοργανώσεων της μέχρι τις 31 Μαρτίου, λόγω της εξάπλωσης της Πανδημίας του ιού COVID-19, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σήμερα, 30 Μαρτίου, το Δ.Σ. της ΚΟΠ αποφάσισε την ακύρωση των Πρωταθλημάτων Grassroots, Παίδων, Κοριτσιών και Νέων. 

Καταλήγοντας, σημειώνει πως η Ομοσπονδία παρακολουθεί την κατάσταση και οι αποφάσεις θα επαναξιολογηθούν, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.
   

Κλείσιμο:31/03/2020
Όγκος:329.623.12
CSE:28  -0.250%
FTSE/CySE: 28.980 28.440  -0.180%
Λευκωσία21°C
Λάρνακα21°C